Måste nog skriva lite om denna söndag för det är nog starten på något riktigt trevligt. Natten hade varit riktigt jobbigt med rensningar, rakningar, hakningar, krokningar av slagg och järnkladd från stället. David var lite less när han gick av. Förmiddagen hade det ganska lugnt för nattens jobba hade lönat sig. Dock kom det in mindre och mindre bläster för filtret till luftpumpen hade satt igen. När jag kom vid tre tiden så bestämde vi oss för att montera dit en andra fläkt för att öka blästerflödet lite men under installationen så visade det sig att det blästeruppställning vi använt inte var helt optimal (ruggigt tryckfall) så vi gjorde om den och vips så gick det enkelt att öka luftflödet. Och vilken skillnad det blev. Värmeutvecklingen i forman blev rejäl och all smälta som tidigare fastnat i området kring forman rann lätt och ledigt undan längre ner i stället. Vi prövade tappa bara en timme efter omläggningen och direkt kunde vi tappa flytande. Vi prövade ytterligare en gång efter ett par timmar och det rann lika fint. Kände efter med spett inne i stället och hittade inga fast klumpar utan bara en lös kolbädd så vi satte igen och körde. Vi kunde köra ungefär 4 timmar innan vi såg slagg i forman oc eftersom nattgänget kom (David och Arne) så gjorde vi ett utslag där jag siktade mot botten av stället. Med lite tur så skulle det bli en 4-6 kg järn och ca 10 kg slagg. Vad som sedan hände var exakt det vi väntat på…. det rann tackjärn ur tapphålet och efter en kort stund kom slaggen. Fyra kg tackjärn och nio kg slagg blev resultatet! Kanon!
Nu får natten köra dels en slaggtappning och sedan en rejäl järntappning i morgon bitti vid skiftavlösningen. Det blir nog kul för David att få en sådan sista natt på sitt äventyr här i Norberg.