Sitter på hyttbacken klockan 06:00 efter ett nattpass med Arne. Det har gått bra tycker vi. Dels har vi bokat två fulla hinkar malm och dels har vi gjort två utslag där det rinner så fint så. Vi satsar på slaggtappnongar för att ta ett djupare tag när morgonskiftet kommer så det finns mer händer som kan hjälpa till. Det ser riktigt bra ut i forman och mycket lite jobb där.

Liten återblick på årets försök fram till nu.
Vi började som sagt var på fredag eftermiddag med bläster på och enbart slagg som beskickning. På lördag morgon gick vi in med malm i beskickningen. För varje koluppsättning på 180 liter kol sätter vi 10 kg malm. Lite långsammare bläster till att börja med för att under dagen öka takten ocj slaglängden på bälgarna.

På lördag var det också lite aktivitet på hyttbacken i och med att landshövdingen var här och invigde medeltidsmuseet.

På söndag morgon gick vi in och tappade för första gången. Det rann ganska mycket slagg men vi fick gå in och rensa ut en del fruset material i alla fall. Dagen fortsatte i princip lika med rinnande slagg och lite rensning av fruset.

På kvällen börja det synas att malmen var på väg. Lite mer droppar i forman och lite gnistor. Parallellt med nattens utslag har vi också bytt tättor med lite större diameter. Det kommer att ge oss lite mer blästervolym utan att vi för den skull tappar hastighet på luften. Verkar ovanligt varmt i forman så vi får se hur det slutar. Vi har riktigt lång uppehållstid i schaktet (ca 30 timmar) så det borde finnas tid för metallisering och uppkolning. Till och med potential för en blästervolymsökning om vi kan höja trycket på bälgarna lite till. Det får vara ett jobb för dagskiftet.

Välkomna upp till hyttbacken för en titt eller för ett pass.
/Bosse