Hur gör man när man anmäler sig? och Vad händer på hyttbacken när jag kommer dit för mitt pass? är nog frågor som några har och som jag tänkte försöka svara på här.

Att anmäla sig är ganska enkelt. På hemsidan finns en länk till en sida där man kan välja vilket/vilka pass man vill jobba. Man skriver in sitt namn och sedan svarar man på det mail som skickas ut för att bekräfta anmälan. Står man på listan så är det klart! Står man inte där så prövar man igen … om det ej funkar så rekommenderar jag att man skickar ett mail till någon i styrelsen. Mailadresserna finns på hemsidan.

Nu är det också så att det går bra att komma upp till hyttbacken och anmäla sig direkt på plats …. det fungerar att göra det innan det pass man vill jobba på så det är inga problem.

Är det fullt på listan så gör det inget. Kom upp ni bara. Det finns alltid saker att göra på hyttbacken och alla får möjligheten att göra alla moment.

När det är dags så kommer du upp på hyttbacken strax innan skiftavlösningen. Det är bra att ha lite oömma kläder och skor. Det kommer att finnas linneskjorta och byxor att låna om du vill. Tänk på att det är stor risk/chans att du blir lite skitig!

Skiftbasen kommer att vara där och ta emot er och det avgående skiftlaget bjuder säkert på lite fika innan de går av. Det första som brukar ske är att vi går igenom det första som ska göras för att sedan ta de olika momenten som ska göras lite pö om pö. Samtidigt försöker vi inte bara gå igenom vad som ska göras utan också varför vi gör det vi gör. Tanken är att man också ska förstå hur det fungerar.

Vi har tillgång till en av byggnaderna uppe på hyttbacken och där kan man lägga väskor och kläder. Det finns kylskåp, micro, vattenkokare och en kaffebryggare och möjligheter att sitta och äta. Det finns självklart möjligheter att grilla över öppen eld.

Har man bokat sovplats i Avestastugan så finns nyckel uppe på hyttbacken så man tar kontakt med skiftbasen så ordnar det sig. Det finns 6 sängar i stugan. Madrass, täcke och kudde finns så det behövs bara lakan. Det finns inget rinnande vatten i stugan men det finns en damm utanför och möjligheter till dusch och toalett i Bergshuset.

Jag hoppas du fått lite mer kött på benen om lite om det praktiska när man kommer till Nya Lapphyttan för att jobba som hyttdräng. Har du fler frågor så utnyttja gärna kommentarsmöjligheten i detta inlägg så ska jag försöka svara på frågorna. Annars är det bara att dyka upp på hyttbacken.

OBS. Man måste vara medlem i föreningen för att kunna jobba ett pass (eller fler). Den kan du antingen betala innan du kommer upp eller så betalar du den på plats uppe på hyttbacken. Den är på 150 kr per person (40 kr per ytterligare familjemedlem) Det ingår en försäkring i medlemsavgiften som vi tycker är bra att ha.

Jag hoppas verkligen att du passar på att göra något som du aldrig kommer att ha möjlighet att göra igen (om du inte kommer tillbaka nästa år igen 😉 … )

Välkommen!

/Bosse