På morgonen tappade vi järn och slagg! Det var dock inte så konstigt för vi chargerade trots allt tackjärn och slagg i går morse. Det kändes dock ganska bra för det visade att vi faktiskt har temperatur i stället för att hantera flytande material utan att det fryser ihop.

Vi hade dock ganska stora problem under hela förmiddagen. Under natten hade man inte tappat ut något av den Dannemora som fortsatt komma ner och efter vår första tappning så fick vi ta i och rensa ut väldigt mycket fruset material på väggarna. Det var rejält bökigt men efter ett par svordommar och lite svett så gick det bra. Samtidigt så jobbade Göran med att tillverka en järnforma som vi kunde använda i stället för de rejält slitna keramikforman vi haft under de senaste dagarna. Under natten hade den keramiska forman fått sig sin dödsstöt så vi var tvugna att göra något. Vi valde att göra en järnforma som vi vet användes under tidig medeltid.

Och det blev en succe. Den passade riktigt bra och vi tillverkade ytterligare en som vi har i reserv. Samtidigt har vi bra kontroll på storleken på forman och det ger snabbt bra värme innanför forman. Nu får vi bara köra på ett par timmar så att värmen kommer tillbaka i hela stället. Det blir eftermiddagsskiftet som får äran att hantera vår “perfekta” förberedelse.

Eftermiddagen gjorde precis vad vi sagt. Det fungerade mycket bra och det var enkelt att tappa slagg under hela eftermiddagspasset. De såg dock inte så mycket järn förutom en del gnistor i samband med tappning.

Avslutningen på skiftet blev att dämma ugnen igen. Det gäller att sätta igen dammarna så att vattenflödet minskar, plugga forman med lera, täppa till utslagsbröstet ordentligt för att sedan lägga locket på toppen så ingen luft kan komma in i schaktet. Allt gick bra.

/Bosse