För mig själv var det en lugn förmiddag. JAg tog sovmorgon och dök upp på hyttbacken först vid lunchtid. Då hade Ola, Ellen, Arne och Hasse redan kört ett antal timmar. Det var segt vid tappningen. Under natten hade den beskickning där vi bara chargerade Bojmoss (kiseloxidrik blodstensmalm “hematit”) kommit ner i formnivå och trots att vi chargerade kalksten för att kompensera och göra så att vi fick en flytbar slagg så var det väldigt segt det som rann ut. Det fungerade fortfarande bra men de hade ett fasligt sjå att reparera med lera.

Vi valde att gå byta malmblandning för att se om vi kunde pricka rätt. Nu kör vi en lika stor andel Bijmoss som Kolningsbergsmalm så hoppas vi att slaggen ska börja bete sig bättre (bättre flytbarhet). Vi gjorde också så att vi tog en del finkol och chargerade tillsammans med malmen så att det skulle bli lite tätare i just den delen av beskickningen och göra så att malmen inte gick så fort ner genom kolbädden. Samtidigt kan det hjälpa oss lite med uppkolningen om malmen har bättre kontakt med kolet.

PÅ eftermiddagen så har vi gjort två förändringar. Vi har monterat dit en ny forma som jag tror ska hålla bättre. Nu behövs inte så mycket lersmetning för att hålla den i trim. Vi har seddan monterat dit ett galler på toppen och sedan placerat ett antal stenar på den. Kanske kan vi slippa ha plåtar över toppen nu så ser det ut som en riktigt gammeldags hyttopp (som vi i alla fall tror att det såg ut). Det kan finnas en bra sak med att det brinner hela vägen ner på beskickningsytan och det är att det blir varmare där. Troligtvis bli malmbitarna varmare nu än som vi körde förut så gasen tände först över plåten. Det kan göra att vi får en bättre reduktion. Vi får se i morgon.

Som avslutning på dagen så dämde vi ugnen. Det innebar att vi stannade bälgarna, slutade blåsa in luft i ugnen och pluggade forman så ingen luft kom in. Sedan tappade vi ugnen tom och täppte igen utslagsbröstet ordentligt för att avsluta med att i princip täppa för toppen så mycket vi kunde. NU får hon (masugnen) stå still över natten så får vi se hur mycket kol som förbrukas under en natts stopp. Vi har lämnat en brandvakt uppe på hyttbacken så har vi lite koll på vad som händer.

Ha nu en bra natt och så ses vi i morgon.

/Bosse