Har flutit på ganska bra under natten med tappning av smälta (slagg) och uttag av järn i klumpform (halvsmält metalliskt järn ansamlat under forman) men inget flytande tackjärn ur hyttan än.

Vi börjar dagen med att ta ut våra monterade dammförstärkningsstenar och spetta ut lite klumpar. Nästa steg var att montera dit en ny insats i forman. Nu göra jag den med en lerklump kring en granstam (diameter 3 cm) som jag placerar i formöppningen och stampar till ordentligt utifrån. Det fungerade kanonbra och ser helt ok ut. Sedan riktade jag tättorna mitt i det lilla hålet och så “låste” jag fast tättorna med några smala järnstänger. Sedan fick de verka. Och jäklar vilket resultat. Att vi fick ordning på dammstenarna och forman samtidigt som vi fick ner ett par koluppsättningar utan malm gjorde att vi kunde bygga upp en rejäl värme under dagen. Vi fick tappa ur smälta kontinuerligt och det såg bättre och bättre ut för var tappning. Ska bli spännande att se vad som händer när malmen kommer ner i formnivån.

Uppsättningsmässigt så har vi testat att minska storleken på uppsättningarna. Nu sätter vi enbart en säck kol men en mindre mängd malm på varje uppsättning. Fördelen med detta är att vi hela tiden har en full ugn och på det viset så använder vi schakthöjden på ett bättre sätt. Det innebär mer jobb men så himla farligt är det inte. Vi får se om vi ser någon skillnad i morgon.

I morgon så ska vi planerar för en rensning igen under onsdagen. Samtidigt så ska vi göra ett försök att dämma ugnen över natten mellan onsdag och torsdag så vi måste planera in hur vi ska göra med malmuppsättningar under dygnet innan. Vi får räkna under morgondagen så det blir rätt. Tanke är att vi enbart ska ha kol i närheten av forman när vi står stilla för att sedan relativt snabbt får ner malm när vi väl startar bälgarna på torsdag morgon.

Vi måste hämta mer kol imorgon och så planerar vi för en malmhämtning uppe i Kolningsberg. Har dock fått höra att det är eldningsförbud i Västmanland från i går så vi får se om vi kan rosta någon mer malm under försöket.

Vi ses på hyttbacken!