Oj oj oj det är ganska varmt ..nja faktiskt tror jag att man kunnat dra paralleller till ett annat ställe där det är riktigt riktigt varmt… både på hyttbacken för törstiga hyttdrängar och inne i ugnen. Önskar för hyttdrängar att det fanns ett enkelt sätt att hoppa i en lite tjärn men för ugnen hoppas jag på mer värme.

I morse möttes jag av det positiva beskedet att det rann ordentligt vid de två utslag man gjort under natten. Samtidigt hade man kunnat köra länge innan utslag så det fanns rejält med smälta att ta ut. Det tyder på att vi börjar få ett rejält utrmme som är varmt nog att behålla smält slagg (slagg har högre smältpunkt än tackjärn så det bådar gott). Lars-Erik, Anders och Ralf hade låtit en “klump” med slagg som tagits lös ligga kvar under timpeln för att fungera som ugnsvägg så att den goda värmen inte skulle smita ut. När det var dags att ta ut smältan så lyfta men lite försiktigt på klumpen, slog in ett spett lite försiktigt och lät det bakomvarande smältan rinna ut. Det fungerade alldeles utmärkt.

Vi fortsatte på samma sätt under förmiddagen för att förbereda ugnen för invigningen klockan 14. Vi planerade för ett utslag klockan 14 så det skulle bli lite bra effekt. Det fungerade ganska bra även om det faktiskt var lite tidigt för utslaget klockan 14 …. men vad gör man inte för de intresserade åskådarna.

Jag jobbade lite med forman under förmiddagen och minskade arean på den lite genom att lersmeta kanterna. Nu passar tättornas storlek bättre med formans area så det blir väldigt bra drag innanför forman.

När Eva och Göran kom upp byggde de en rostbädd med Kolningsbergsmalm och sedan tände vi den i god tid så att den inte skulle ryka för mycket vid invigningen. Med monterad vattenspruta så var vi inte för oroliga (vi vattnade intilliggande hus för säkerhets skull) men fick besök från en orolig person som undrade om “vi kände brandröken?”. Jo det gjorde vi!

Vad det gäller bilder så måste jag meddela att jag inte ids ladda ner bilderna på datorn nu. Jag får ta det sen. Min plan är att gå och lägga mig nu för jag har nattpasset i natt. Tänkte sova innan så blir man kanske inte för slut i morgon.

Hoppas ni haft en bra dag för det har vi haft … fast den var varm … j-ligt varm.

Bosse