Första dagaen av årets körning av en medeltida masugn är avklarad. Egentligen handlear det om att värma upp ugnen så att vi ska kunna komma upp i någon produktion inom ett par dagar. Igår så chargerade vi mestadels slagg för att få en möjlighet att använda den fltande slaggen för att dels värma nere i stället och dels för att kunna ta bort en del av den kolaska som bildas under förvärmning och startdygn. Senare på kvällen chargerade vi den första malmen som vi beräknar ska komma ner någon gång under natten till lördagen.

I morse så hade vi börjat se slagg passera förbi forman så vi rensade ut en del aska, sand och slagg som kommit ner i stället. Efter ytterligare ett par timmar så började det synas flytande slagg upp i formnivån så vi gick in för att tappa ur den. Det rann väl ut storleksordningen 3-4 liter slagg så det såg riktigt bra ut. Förra året tog det faktiskt ytterligare en dag för att få ut den första smältan.

Vi ändrade lite med blästerflödet för att få lite mer värme men fick lite problem med att tättorna lossnade och det störde blästerstyrningen. Nu är det inget större problem men det gör att vi får ha lite mer kontroll över hur det ser ut i formorna för att inte förstöra våra tättor. PÅ kvällen genomförde vi också en riktigt stor rensning av stället för att få bort myycket av den aska som bildas så att det ska finnas möjlighet för den bildade smältan att rinner ner mot ställbotten. Hoppas att det ger resultat. Jag tror att den här askan kan bli ett av våra större problem och vi får klura på hur vi ska få till en slagg som kan ta upp askan. Ska kanske pröva med lite kalksten i beskickningen?

I övrigt har det varit en varm dag… riktigt varm. Inte nog med att solen brännt hela dagen det blir en del värme från ugnen med tanke på att vi bränner upp storleksordningen 3 kubikmeter grillkol under ett dygn. Vi har också hämtat upp lite mer än 15 kubikmeter kol så att vi har tillräckligt för helgens körning. På måndag får vi hämta mer.

Nu på kvällen så avslutade vi som jobbat under dagen med gemensam middag som en av hyttdrängarna lagat till. Det var fantastiskt gott så nu känns det bra att lägga huvudet på kudden ett par timmar. Jag är inte direkt avundsjuk på nattens personal även om det ska bli kul att köra nattpasset i morgon.

Mer kommer i morgon.

/Bosse

PS. Jag är en usel fotograf… inte det att jag tar dåliga bilder utan främst för att jag inte tar några bilder alls. Jag lovar bättring under morgondagen då jag kanske sätter in en dröse bilder i stället för trist text. DS