Så var det äntligen dags. Klockan 12 idag så har vi fixat det sista i stället, pluggat forman, fyllt schaktet med träkol (42 säckar kol vilket är 6 säckar mer än förra året vilket motsvarar cirkus 4 timmar längre uppehållstid) för att sedan tända på i utslagsbröstet. Det tog sig bra så nu väntar vi bara att allt kol ska bli så varmt att gasen upp ur schaktet tänder när den träffar på luften över träkolsytan. Det bör ske någon gång i natt så i morgon ska vi täcka över masugnskransen så att vi minimerar kolavbränningen under hela förvärmningsperioden. Nu ska ugnen så på förvärmning fram till den 1 juli då vi drar igång bälgarna. Förhoppningsvis ska hela mulltimmershyttan ha torkat ut och schaktteglet hettats upp så att den klarar att vi sätter blästerluft via forman.

Röret i utslagsbröstet är igensatt för att inte få det att brinna för fort ..

Vi har också rostat ytterligare en omgång kolningsbergsmalm så i morgon bör vi kunna samla upp den rostade malmen och placera den i malmfacken vid masugnen. Då ska vi ha malm som vi kan boka till rätt storlek redan under de första dagarna vi kör masugnen.

Det blev en hel del malm som vi lyckades rosta. Ska bára bokas innan vi kan börja chargera den.

Jag har också lekt smed med kanske inte världens finaste resultat men jag tror att de lyftstänger jag förfärdigat uppfyller de krav vi har vad det gäller funktion (dock inte de hyttdrängar som eventuellt har estetiska krav). Dock finns det möjlighet för er att testa att göra något som är snyggare när ni jobbar som hyttdrängar.

Annars lite blöt dag men allt har gått så smidigt att det varit en bra dag!

Anmäl er till hyttdrängspass och så ses vi i juli.

/Bosse