Då har vi genomfört den första arbetshelgen och det gick bra. Tyvärr var det inte så många som kom men vi hann med det mesta vi skulle.

Den gamla rostgropen var redan bortgrävd så det var bara att börja hämta ny sten för att sedan börja kallmura väggarna i rostgropen. Göran var en hejare på att kallmura och med hjälp från Eva, PIM och Lars-Erik som hämtade bra stenar så var rosten klar till kvällen.

Jag själv klättrade ner i ugnen med en Hilti på förmiddagen och kom ut enbart för lunchpausen. Mitt jobb var att ta ur allt den sten som vi murat in som överställ. Det blev en hel del som vi fick ta bort men det gick också bra.

På söndagen var planen att snabbt mura om stället och ansluta överstället till den gamla pipmuren. Det visade sig vara mer jobb än vad vi trodde men jag tror att vi fick till det ganska bra. Det som vi inte hann med var att göra den sista anpassningen till pipmuren. Nästa helg får vi lerklina den nya delen så att den blir riktigt tät när vi ska dra igång förvärmningen.

Lite data om det nya stället … Vi har minskat arean på stället med storleksordning 30% så nu borde vi kunna fylla stället med den blästervolym vi ska köra. Vi har samma lutning på årets forma som vi hade förra året. Den fungerade såpass bra att vi kör på det i år igen. Vi har också försökt öppna upp utslagsbröstet något så det ska bli lite mer lättjobbat vid utslagen.

Överstället har också minskats ganska rejält så jag tror att vi ökat schaktvolymen med storleksordningen 0,5 m3. Det borde ge oss ytterligare 5 timmars uppehållstid på malmen. Det är plane att detta ska ge oss en bättre reduktion men också tillräcklig uppkolning i fast fas för att lättare kunna producera högkolhaltigt tackjärn.

Jag ska lägga till bilder på vad vi åstadkommit när jag fått dessa skickade till mig.

/Bosse