Dagen började med haveri i formbröstet men det löste sig hjälpligt så vi kunde köra fram till kvällen för att börja med nedblåsningen.

Natten hade haft det lite körigt för den förändring som vi gjorde med riktningen på blästern hade vissa negativa effekter. Vi försämrade kylningen på formplåten vilket ledde till att ca 15 cm av den smälte bort. Den försämrade kylningen gjorde också att teglet också försvann med en rasande fart så på morgonkvisten hade i stort sett 15 cm av hela forman försvunnit pga av den höga temperaturen. Att lite luft inblåst via tättorna kylde så bra var lite förvånande. Här är något att komma ihåg till nästa gång.

Den riktningsförändring vi gjorde på blästern gick inte att se effekten av utan det faktum att formans öppning in i ugnen fördubblat sin storlek gjorde att det lilla övertryck vi haft i ugnen helt försvann. Att värma stället blev mycket svårare och helt klrt påverkades gastransporten i schaktet väsentligt. Det sista dygnets utfall blev betydligt sämre än de tidigare dagarna. Vi kunde inte tappa speciellt mycket smälta under det sista dygnet.

Det spännande var att vi la tillbaka tättorna i den ursprungliga lutningen och ledde in luften över det som återstod av formplåten och helt plötsligt började ugnen att fungera hyggligt. Med större forma ökade tjuvluften in i ugnen och uppehållstiden gick från 16 timmar ner till 12 timmar. Detta påverkar helt klart reduktionen och uppkolningen så det blev direkt sämre förutsättningar för tappning av flytande material.

Vi sållade igenom allt vi producerade de tre sista dygnen och det visar sig att vi producerar järn under hela tiden men under det sista kommer inget flytande ut ur ugnen (ca 20% av järnet rinner ut under de två tidigare dygnen medans resten får tas ut i form av hyttklot dvs smält järn som frusit fast på väggarna i stället för att rinna ut). Under det sista dygnet (med kortare uppehållstid) så ökar också mängden “järnnoduler” (reducerat järn som i storlek påminner om ursprungliga malmbitar) så här verkar det inte skapas lika mycket smälta. Varför får vi fundera på även om jag tror att det i de gamla ugnarna var myvket viktigt att uppehållstiden var lång. Kanske är det så att det är för kort med 16 timmar.

Olof och Anna var de två sista hyttdrängarna och de fick äran av att göra den sista uppsättningen. Den gjordes vid sjutiden på kvällen och sedan var det enda jobbet kvar att göra att regelbundet gå in och tömma ugnen, antingen tappa ut smälta eller att dra ut hyttkloten som bildades. Vi hann i och för sig ut på en kortare svampplockningstur och med en improviserad stekpanna så blev det några smakbitar av kantarell, blek taggsvamp och Karljohan.

Vi rensade ur det mesta innan skiftbytet så Anders och Lars-Erik skulle få en lugn natt. Det känns lite vemodigt att det snart är slut men också ganska skönt eftersom det tar lite på krafterna att köra masugn. Fast det har ju gått så bra att det känns inspirerande att ta nya tag för ett kommande försök. I morgon ska vi vara med och gräva på Gamla Lapphyttan. Kul!

/Bosse