Gårdagen avslutades med Gästabud på hyttbacken med god mat och god dryck. Vi som gått av skiftet fick också dricka ett par öl (så gott som det smakade fanns det säkert på medeltiden).

Lördagen var en hektiskt dag. I går sändes det lokalradio direkt från hyttbacken där flera av oss blev intervjuade. Jag fick mina 30 sekunder i etern så nu saknas det bara 14 minuter och 30 sekunder innan mina 15 minuter är slut. Det roliga var att det kom ganska mycket folk under dagen för att se vad det var vi höll på med. Även om det tar lite tid att prata och berätta så är det kul att folk är intresserade. Tror kanske att det finns en del som är lite besvikna över att det inte flödade järn ur masugnen hela tiden men faktum är att vi i princip fick ut järn vid varenda tappning. Problemet är att vi samtidigt tappar ut en massa slagg som hamnar över den lilla mängd järn som rinner ut.

Det man fick se var i alla fall följande som vi tycker är nog så intressant efter alla års slit…. rinnande smälta (slagg och järn) ur hyttan.

Efter att ha satt igen tapphålet och kört ytterliggare ett par timmar ser det ut så här när vi öppnar tapphålet ….

När vi sedan tar bort den stelande smältan från utslagsbröstet så hittar vi nästan alltid en lite skvätt flytande järn i botten på slaggsträngen. Det känns ganska skönt att kunna visa att masugnen fungerar. Att vi sedan kan få det att fungera ännu bättre är helt klart. Det vore väl trist om vi löste alla problem på en gång smiley.

Vi har förändrat lite i beskickningen under dagen men den största förändringen är det att vi justera vinkeln på luften vi blåser in. En fundering vi haft är om vi riktat ner forman för mycket ner i stället och därigenom oxiderar det järn som runnit ner dit. För att se om det stämmer gör vi en liten test med att helt enkelt jusera tättornas riktning in genom forman. Vi gör ingen justering av formplåten för det innebär lite för mycket arbete just nu. Vi kör så här över natten så får vi se vad som händer till i morgn bitti.

Lägger med ytterligare en bild från lördagen och det är ett foto av Leif Öster som vi fått som tack för att han frivilligt medverkat som hyttdräng. Det ser kanske idylliskt ut men det kan vara ett helvete att jobba nattskift på Nya Lapphyttan.

Bara en bild till. Heliga Birgitta har, enligt hörsägen, tittat in i en masugn en gång och efter det förstod hon hur helvetet var. Här får ni en lite känsla för vad hon faktiskt såg…

Jag tycker att det ser ganska fint ut men men tanke på hur det första järnet som rann ur hyttan såg ut så hade hon inte helt fel. Det finns en viss likhet med vår bild av hin håle .. eller?

/Bosse