Idag har det varit mycket folk på hyttbacken för det har varit Seminarium om Järnframställning här i Norberg. Förmiddagen spenderades på hyttbacken med lite presentation av försöken och färskning för att sedan ta lunch på Hotell Engelbrekt för att sedan lyssna på två föredrag om medeltida masugnar. Det var en om en blästra och en masugn i Schweiz och dels om masugnen i Hyttehamn i Västmanland. När det var klart for alla ut till gamla Lapphyttan för en visning av den utgrävning som görs just nu.

På hyttbacken har vi kört tre tappningar under dagen. På morgonen gick vi in och drog slagg och rensade upp lite hopkladdat material. Andra tappningen var den inför all publik. Och ser man på det rann järn igen. Inte mycket men kanske ett par deciliter men det var i alla fall rinnande järn utanför hyttan. Den senaste var mer slaggdragning för att få plats för mer järn så nu väntar vi på den fjärde. Då hoppas vi på mycket järn.

Sedan är det dags för Medeltida Gästabud uppe på hyttbacken så idag har det varit mycket. Hoppas ugnen fortsätter att bete sig och att dagen i morgon blir lika bra.

Visar ytterligare en tappning så ni ser att det rinner….

Mer bilder kommer men nog för nu. Kanske kommer ytterligare bilder men nu på rinnande järn.

/Bosse