Nu är vi som sagt var on-line igen så jag tänke skriv lite och visa lite bilder.

Måndagen var faktiskt riktigt spännande. Vi fortsatte med slaggtappningar och under två tappningar så rann det faktiskt ut lite järn. Det var ganska kul och det lockade till fortsatt drift. Det är faktiskt ganska enkelt att se skillnad på flytande järn och flytande slagg. Slagg påminner om ganska lättflytande sirap (eller lava) medan järn rinner mer som vatten (fast med gul färg). Det är något som jag alla som är här ska få se någon gång.

Jag lägger till en bild på den tacka vi producerade. Den är inte stor men i alla fall.

Under tisdagen fortsatte det rinna bra med slagg och några små skvättar flytande. Var tar allt järn vägen undrar ni? Det vi ser är att det ligger fruset järn i botten och på sidorna av stället så vi behöver få ut värmen från flamzonen innanför forman (raceway). Sedan har vi också fått en hel del jän som löser in sig i slaggen i form av FeO. Samt en tredje del som består av små järndroppar som inte tar sig ner genom slaggen utan ligger i slaggen och flyter runt. Detta syns när man tappar slagg för det börjar gnistra som tomtebloss från slaggen när den kommer i kontakt med luften utanför.

Onsdag fortsatte i stort sett enligt samma tema. Slaggtappningar fast utan något flytande järn. Med jämna mellanrum (två gånger per dag rensar vi stället så då tar vi ut järnet). Vi har ändrat lite i uppsättningarna med 16 timmars mellanrum för att se vilken effekt förändringarna. Vi har justerat förhållandet mellan de två malmerna (Bojmoss och Kolningsberg för att se hur slaggens sammansättning förändras och om det har effekt på hur järn och slagg beter sig.

På Onsdagen eftermiddag prövade vi med enbart kolningsbergsmalm men det var inte så bra för slaggen blev väldigt styv (hög basicitet) så på torsdag morgon la vi tillbaka lite Bojmoss (3 skopor Kolningsbergsmalm och en näve Bojmoss). Det börjar se lite bättre ut och slaggen flyter bättre men fortfarande inget flytande järn.

Vad har vi gjort mer…???

Vi har rostat malm tre gånger. Två laddningar Kolningsberg och en Bojmoss. Det ser ut att fungera väldigt bra. Bild på rostning finns ovan. Det handlar om en vedtrave på dygt en halv meter som brinner/glöder i 5-6 timmar. Malmbitarna krossas ner till bitar i storlek av en knytnäve innan den läggs på veden. 12 timmar efter att man tänt på så går det att tömma rostgropen på malmen.

Bokning av malm är också en sysselsättning som måste pågå under hela försöket. Det handlar om att ta de rostade malmbitarna och knacka sönder dessa till en storlek som yttre leden på lillfingret. Med tanke på att varje uppsättning på ugnen kräver en liter nerbokad malm så går det en del under försöket. Vi räknar med att vi behöver storleksordningen ett oljefat med finbokad malm så det finns att göra.

Vi tog just upp utslagsbröstet och tappade ut slagg igen. Det rinner fantastiskt bra jsut nu så kanske kan vi gå djupare vid nästa utslag för att se om det kommer järn!!!!

Tack och hej… mer i morgon men det blir först senare på dagen för det ska vara seminarium från 10 till 21. Visning av Lapphyttan, föredrag, arkeologisk utgrävning och Gästabud samt fortsatt arbete för Hyttdrängar. Tuff dag.

God Natt önskar Bosse