Då var andra arbetshelgen avklarad. Det var i och för sig förra helgen som vi var uppe i Norberg och jobbade men det har varit mycket att göra sista veckan. Förutom jobbet så har jag blivit utslagen i två olika golftävlingar under veckan som gått. Jag tar igen lite av det som skulle skrivits nu på söndag eftermiddag (sitter ute på altanen i en riktigt skön kvällssol med ett glas kall dryck).

Vad hände då förra helgen? På lördagen var vi koncentrerade på att komma igång med att mura upp forman och de två väggarna av överstället (mot formbröstet och utslagsbröstet) som vi rev förra helgen.

Vi justerade forman så att den riktas lite mer ner i stället så nu ska vi kunna få ordentligt med bläster ner mot ställbotten. Det bör göra att vi kan hålla värmen bättre.

Sedan drog vi in timpeln ca 5 cm så nu är ställarean ännu lite mindre vilket också gör att vi får lättare med att hålla värmen kvar i stället.

Som tredje del så murade vi upp väggarna ytterligare 15 cm så att bukdiametern blev lite mindre (från 120 cm ner till 105 cm) vilket också bör ge bättre värmefördelning över tvärsnittet.

Allt gick väldigt bra så vi blev klara redan under lördagen så det kändes bra att åka till Lars-Erik och Karin, som erbjudit sig att logera både Anders och mig, för en dusch, en öl, mat och trevligt sällskap.

Söndag var en samlardag. Först hämtade vi lera från ett lertag vid Högfors, gammal slagg från en vägskärning och sedan malm uppe från Bojmossfältet. Det blev en hel del bärande, släpande och dragande men de andra jobbade på bra… … som masmästare gäller det att övervaka noggrant och då kan man inte bära, släpa och dra alltför mycket…jag var ju också fotograf …

På eftermiddagen så blev det mer murning. Anders tog tag i toppen på ugnen och murade om större delen av uppsättningsmålet. Planen är sedan att ta bort platonmattorna, sopa undan sanden för att sedan lyfta upp de stenplattorna som redan ligger upp på hyttoppen. Det är ett stengolv som vi ska ta fram igen så blir det mindre sand som glider in i ugnsschaktet.

Per kom upp på söndagen och jobbade lite med det elektriska uppe på hyttbacken så nu ska det fungera också.

Nästa helg blir 23-24 maj då det är dags att rosta malmen. Vi får börja med Kolningsbergsmalmen. Det finns också lite annat att pyssla med. Väl mött.

/Bosse